Rapport

Her kan du læse stationsrapporten for 2012 eller hente den som pdf-fil.


Stationsrapport for OZ4ROS 2012

For første gang i divisionens historie har Aros Division, DDS i 2012 holdt JOTA-JOTI sammen.

I fælles erkendelse af, at de enkelte grupper ikke formår at starte et JOTA-JOTI-arrangement, slog grupperne pjalterne sammen og lavede et brag af et arrangement, som helt sikkert vil blive gentaget.

JOTA

Da 12. Århus gruppe råder over to licenserede amatører (OZ6PMB - Paul og OZ1MB - Boris), og var bekendte med OZ1IVA (Lars), var det naturligt at få JOTA op at stå. Lars havde erfaringer med Jota fra tidligere, og dette var en uvurderlig hjælp i både planlægning og udførelse.

Bånd

Til weekenden havde vi stationer til at operere på følgende bånd:

2 meter

Vi havde nogle få QSO’er på en lille Kenwood TM241E, men en hel del morskab med at få antennen op i ca. 11m højde ved hjælp af nogle rafteforlængere. Vi fik lyttet Fyn og Sjælland, men det lykkedes os desværre ikke at køre en hel QSO med dem. Sverige kørte vi via repeater. På trods af løftede forhold var der meget få stationer på 2 meter.

20 meter

På 20m båndet fik spejderne selv lov til at lave en dipol. For at der var en mening med galskaben fik de efterfølgende lov til at høre på PSK31 på deres egen antenne. Her skulle der samles callsigns, så mange som muligt på 10 minutter; med efterfølgende opslag på qrz.com. Konkurrencen var så hvem der kunne samle flest lande på de 10 minutter. Spejderne tog godt imod det og gik op i det med liv og sjæl. Der blev desuden hørt St. Louis og Moskva på SSB om aftenen.

80 meter

Her blev der primært kørt QSO’er, så spejderne lærte hvad et QSL kort var, og fik lov til at snakke med spejdere, dog hovedsageligt i OZ. Generelt var båndene mærkelige og meget generet af contest i Tyskland. Dog var der fra spejdernes side stor lyst til både at snakke og lytte.

JOTI

Joti var en stor succes; efter en introduktion til hvad netikette, sikkerhed på nettet og IRC-kommandoer er, blev spejderne sluppet fri, dog under opsyn. Her brugte vi også “tip en 13-er” fra Spejdernes Lejr. Vi ville også gerne have spillet UNO, men der var ikke plads på noget tidspunkt.

Andre aktiviteter

For at opfylde alle kriterier i "Tænk før du taster"-mærket, blev der loddet en radio. Layoutet til denne vil være at finde på jotajoti.stenmasken.dk. Til at hjælpe spejderne med dette fik vi god hjælp af det lokale hackerspace, Open Space Aarhus (www.osaa.dk), både med lån af loddekolber og af personer mere i aldersgruppen, der kan finde ud af at lodde. Der skal lyde en opfordring herfra til at benytte de lokale hackerspaces i de byer hvor det kan lade sig gøre. En morsestation mellem to lokaler med to gårdpumper, to højtalere og et batteri vakte stor interesse, især blandt pigerne. Puslekoderne fik vi ikke meget ud af, det lykkedes os at samle ca. ⅓ og ville have været sjovere for spejderne hvis de havde en chance for at løse opgaven. Generelt var arrangementet dog en stor succes, som med sikkerhed skal gentages næste år.

Fra OZ4ROS Aros division Vy 73 og på genhør